Τα Νέα μας

Από τη σελίδα αυτή μπορείτε να ενημερώνεστε για τα νέα της M-Energy καθώς επίσης και για νέα του χώρου.

Το δικό σου ρεύμα σε 6 βήματα

Η αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό παραμένει ελκυστική, ιδιαίτερα για εμπορικές εφαρμογές και κυρίως για τους επιχειρηματίες με επαγγελματικά τιμολόγια.

Tο πρόγραμμα αυτοπαραγωγής με συμψηφισμό παραγόμενης-καταναλισκόμενης ενέργειας (γνωστό με τον όρο net-metering) επιτρέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκού συστήματος εγκατεστημένου στην κατοικία ή στην επιχείρησή σας. Η παραγωγή αυτή συμψηφίζεται σε ετήσια βάση με την κατανάλωση, μειώνοντας έτσι δραστικά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνετε στη ΔΕΗ ή άλλο εναλλακτικό πάροχο, ενώ βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς η ενέργεια που παράγεται προέρχεται από τον ήλιο και είναι καθαρή και ανεξάντλητη.

 

Πως λειτουργεί ο ενεργειακός συμψηφισμός

Mε την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του φωτοβολταϊκού σας συστήματος:

Εάν η ενέργεια που παράγετε σε ετήσια βάση είναι ίση με την κατανάλωσή σας, θα πληρώνετε στη ΔΕΗ (ή στον εναλλακτικό πάροχο) μέρος του λογαριασμού που αφορά στις λοιπές χρεώσεις και το πάγιο.

Εάν η ενέργεια που παράγετε σε ετήσια βάση είναι μικρότερη της κατανάλωσής σας, θα καταβάλετε επίσης και το κόστος για την επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώσατε αλλά δεν παρήχθη από το φωτοβολταϊκό σας.

Εάν η ενέργεια που παράγετε σε ετήσια βάση είναι μεγαλύτερη της κατανάλωσής σας, τυχόν πλεόνασμα παραγόμενης ενέργειας δεν αποζημιώνεται αλλά παρέχεται δωρεάν στο δίκτυο.

 

Ποιους αφορά

Ιδιώτες, επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους το χώρο στον οποίο θα εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό σύστημα, είτε έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κ.λπ.) και έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου.

Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων

Tα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να εγκαθίστανται επί κτιρίων ή επί εδάφους, ή άλλων κατασκευών, περιλαμβανομένων και αυτών του πρωτογενούς τομέα (αγροτικές αποθήκες, κτηνοτροφικές μονάδες, κ.λπ.) σύμφωνα με την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία. Τα συστήματα εγκαθίστανται στον ίδιο χώρο με τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης που τροφοδοτούν ή σε όμορο αυτής χώρο.

Η τοποθέτηση προϋποθέτει περίπου 15 τ.μ. ανά κιλοβάτ αν το σύστημα μπει σε ταράτσα ή επί του εδάφους και περίπου 7 τ.μ. ανά κιλοβάτ αν μπει σε κεκλιμένη στέγη. Ο χώρος πρέπει να είναι κατά το δυνατόν 100% ασκίαστος καθΆ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Διαφορετικά, το σύστημα θα λειτουργεί με μικρότερη απόδοση.

Τα επιτρεπόμενα όρια ισχύος

ΚΗ ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να ανέρχεται μέχρι 20 κιλοβάτ (kWp) ή μέχρι 50% της συμφωνημένης ισχύος της εγκατάστασης κατανάλωσης (σε kVA), εφόσον το τελευταίο μέγεθος υπερβαίνει τα 20 kWp. Για παράδειγμα, για συμφωνημένη ισχύ κατανάλωσης 55 kVA (τυποποιημένη παροχή Νο 4), η μέγιστη επιτρεπτή ισχύς φωτοβολταϊκού είναι 27,5 kWp, ενώ για συμφωνημένη ισχύ κατανάλωσης 85 kVA (τυποποιημένη παροχή Νο 5), μέγιστη επιτρεπτή ισχύς είναι 42,5 kWp.

Σε κάθε περίπτωση η μέγιστη ισχύς ενός φωτοβολταϊκού συστήματος που θα εγκατασταθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των 500 kWp. Ειδικά στην Πελοπόννησο και στο τμήμα της Εύβοιας νοτίως του Αλιβερίου, καθώς και στα νησιά ¶νδρο και Τήνο, η μέγιστη ισχύς φωτοβολταϊκού συστήματος περιορίζεται επί του παρόντος στα 20 kWp.

Στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, η ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων μπορεί να ανέρχεται μέχρι 10 kWp και ειδικά στην Κρήτη μέχρι 20 kWp ή μέχρι 50% της συμφωνημένης ισχύος της εγκατάστασης κατανάλωσης (σε kVA), εφόσον το τελευταίο μέγεθος υπερβαίνει τα 10 kWp ή για την Κρήτη τα 20 kWp. Σε κάθε περίπτωση η μέγιστη ισχύς ενός φωτοβολταϊκού συστήματος που θα εγκατασταθεί στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των 50 kWp για την Κρήτη και των 20 kWp για τα λοιπά Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.

Οι προϋποθέσεις της εγκατάστασης

Oι βασικοί όροι και προϋποθέσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό, έχουν ως ακολούθως:

Η ύπαρξη ενεργού μόνιμης παροχής ρεύματος στο όνομα του αυτοπαραγωγού, μέσω της οποίας τροφοδοτείται η εγκατάσταση κατανάλωσής του.

Το φωτοβολταϊκό σύστημα αντιστοιχίζεται αποκλειστικά με έναν μετρητή κατανάλωσης, δηλαδή με τον μετρητή της εγκατάστασης κατανάλωσης την οποία τροφοδοτεί.

Ο ενδιαφερόμενος έχει τη νόμιμη χρήση του χώρου εγκατάστασης του συστήματος.

Ο ενδιαφερόμενος έχει εξοφλήσει πλήρως τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας του οικείου Προμηθευτή (ή έχει ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών).

Οι προϋποθέσεις της εγκατάστασης

Tο τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί τα τιμολόγια. Παρόλα αυτά, η αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό παραμένει ελκυστική, ιδιαίτερα για εμπορικές εφαρμογές και κυρίως για τους επιχειρηματίες με επαγγελματικά τιμολόγια Γ21 και Γ22.

Στον επόμενο πίνακα φαίνονται κάποια ενδεικτικά εμπορικά τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς και μια ενδεικτική τιμή συμψηφισμού της παραγόμενης και καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά για κάθε κατηγορία. Η τιμή συμψηφισμού είναι ενδεικτική γιατί στην ουσία είναι μοναδική για κάθε καταναλωτή αφού εξαρτάται από το προφίλ κατανάλωσης του κάθε καταναλωτή (π.χ. αν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αφορά κυρίως τη μέρα οπότε και συμπίπτει με την ηλιακή παραγωγή ή αν υπάρχουν σημαντικά φορτία και το βράδυ).

Ο συμψηφισμός για επιχείρηση στην πράξη

H ανάλυση γίνεται ενδεικτικά για μια μικρή επιχείρηση με ετήσια ενεργειακή κατανάλωση 10.150 κιλοβατώρες (kWh) που εγκαθιστά ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 7 κιλοβάτ (kWp).

1. Ενδεικτικό κόστος συστήματος: 9.400 ¤ (περιλαμβάνει κόστος σύνδεσης)

2. Ενεργειακή απόδοση: 1.450 kWh/kWp (κιλοβατώρες ανά κιλοβάτ)

3. Μέση ετήσια πτώση παραγωγικότητας: 0,2%

4. Μέση ετήσια αύξηση τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας: 2%

5. Ετήσιο λειτουργικό κόστος: 1,5% της αρχικής επένδυσης (με ετήσια αναπροσαρμογή 2%)

6. Δεκαετής δανεισμός του 50% με επιτόκιο δανεισμού 8%

7. Ενδεικτική τιμή συμψηφισμού (1ο έτος) για τιμολόγιο Γ21: 0,1256 ¤/kWh

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο αυτοπαραγωγός έχει ένα συνολικό όφελος περί τις 16.130 ¤ στην 25ετία (όσο διαρκεί η Σύμβαση Συμψηφισμού που υπογράφει ο καταναλωτής με τη ΔΕΗ ή άλλο εναλλακτικό προμηθευτή). Η εσωτερική απόδοση (IRR) επί των ιδίων κεφαλαίων στην 25ετία είναι 12%. Το IRR είναι ένας δείκτης που δείχνει πόσο συμφέρουσα είναι μια επένδυση. Με απλά λόγια αν μια εναλλακτική επένδυση μπορεί να αποφέρει αποδόσεις μεγαλύτερες του IRR, συμφέρει να επενδύσει κανείς εκεί, αλλιώς συμφέρει η επένδυση στο φωτοβολταϊκό.

Προφανώς οι αποδόσεις και ο χρόνος απόσβεσης είναι συνάρτηση του αρχικού κόστους (τι είδους εξοπλισμό θα βάλει κανείς, αν θα τοποθετήσει αντικεραυνικό ή όχι, σε τι απόσταση από κάποιο προμηθευτή-εγκαταστάτη βρίσκεται το κτίριο, κ.λπ.), από την προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία στην περιοχή, αλλά και από την κλίση και τον προσανατολισμό των φωτοβολταϊκών πλαισίων (η απόδοση διαφέρει αν το σύστημα μπει π.χ. σε κεκλιμένη στέγη με μη βέλτιστη κλίση και προσανατολισμό).

Αν πάλι το φωτοβολταϊκό σύστημα συνδυαστεί με αντλίες θερμότητας για θέρμανση και ψύξη του κτιρίου, τότε οι αποδόσεις βελτιώνονται και οι χρόνοι απόσβεσης μειώνονται.

Συμπερασματικά, το νέο θεσμικό εργαλείο προσφέρει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να εξοικονομήσει ένα σημαντικό ποσοστό των χρημάτων που σήμερα πληρώνει σε λογαριασμούς ρεύματος. Η φιλοσοφία του νέου εργαλείου είναι πως το φωτοβολταϊκό δεν είναι μια επενδυτική ευκαιρία (όπως ήταν παλιά), αλλά ένα άριστο εργαλείο εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων.

6 βήματα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού

Για την ένταξη στο πρόγραμμα απαιτούνται τα παρακάτω βήματα:

Τεχνική μελέτη από τον εγκαταστάτη ή μηχανικό κατάλληλης ειδικότητας για τον τύπο του εξοπλισμού που θα εγκατασταθεί.

Με την οικονομική προσφορά του εγκαταστάτη, τη μελέτη και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά περίπτωση, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με την Τράπεζα σας για να επιλέξετε το κατάλληλο χρηματοδοτικό σχήμα για τις δικές σας ανάγκες.

Υποβολή αίτησης σύνδεσης στην αρμόδια τοπική μονάδα του Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά (υπόδειγμα της αίτησης βρίσκεται στο www.deddie.gr).

Ο ΔΕΔΔΗΕ σας καλεί να υπογράψετε τη «Σύμβαση Σύνδεσης» και να καταβάλετε τη σχετική δαπάνη (από 300 ¤ έως 390 ¤ πλέον ΦΠΑ για ιδιώτες και 300-650 ¤ πλέον ΦΠΑ για επιχειρήσεις ανάλογα με την περίπτωση).

Μετά την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, υποβάλλετε αίτηση στον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας (δηλαδή τη ΔΕΗ ή άλλον εναλλακτικό πάροχο), με τον οποίο έχετε συνάψει Σύμβαση Προμήθειας ως καταναλωτής, για την υπογραφή μιας «Σύμβασης Συμψηφισμού». Η σύμβαση έχει διάρκεια 25 έτη.

Μετά την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης και της Σύμβασης Συμψηφισμού, ξεκινά η εκταμίευση του δανείου σας από την Τράπεζα.

ΕΠΑΝΩ